haard in interieur

Een bestaande schouw zorgt voor karakter in een woning. Maar toch kan het ook best een dilemma zijn wanneer de schouw niet past bij je smaak of interieur. Want wat moet je met een bestaande schouw doen? Gelukkig zijn er verschillende moderne opties waarmee je een oude schouw nieuw leven in kan blazen.

In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden op een rij, zodat je wellicht wat inspiratie krijgt voor jouw interieur!

1. Renoveren

Verkeert de bestaande schouw nog in goede staat? Maar past deze simpelweg niet bij je interieur? Dan kan een renovatie een goede optie zijn. Tijdens een renovatie wordt de haard niet verwijderd, maar worden er delen vervangen of gerepareerd. Zo kan de schouw bijvoorbeeld in een andere kleur worden geschilderd of worden de tegels vervangen. Ook is het mogelijk om nieuwe decoratieve elementen toe te voegen, zoals sierlijsten of een volledig nieuwe mantel. Na een renovatie ziet de bestaande schouw er weer als nieuw uit. 

2. Verwijderen

Wanneer een schouw niet meer bij de rest van de woning past, kun je deze ook volledig laten verwijderen. Bovendien is dit ook een goede mogelijkheid wanneer je de open haard wilt verwijderen vanwege brandgevaar of gevaarlijke gassen. Zorg er echter wel voor dat je de schouw en open haard laat verwijderen door een professional. Na het verwijderen van de schouw kun je de muur helemaal opnieuw afwerken. 

elektrische haard

3. Ombouwen tot een elektrische haard

Wil je genieten van de warmte en sfeer van een open haard, maar wil je niet dat jouw kachel gevaarlijke stoffen uitstoot? Het is ook een mogelijkheid om de bestaande open haard of schouw om te bouwen tot een elektrische haard. Er zijn namelijk elektrische inzethaarden beschikbaar die je eenvoudig in een schouw kunt plaatsen. En hier komt helemaal geen sloopwerk aan te pas, handig hè! 

Reacties staan uit.