Vind de perfecte plinten bij je vloer met deze drie stappen

Het is vaak verbazingwekkend hoeveel verschil de plinten maken in de uitstraling van een kamer. Ze bevinden zich onderaan de muur en je zou dus zeggen dat ze helemaal niet opvallen, maar de realiteit is anders. De vloer en de plint bepalen een groot gedeelte van de sfeer in huis. Net als dat je goed hebt nagedacht over het soort vloer dat je wilt laten plaatsen, is het dus verstandig om dat ook met je plinten te doen. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn om een keuze te maken, want hier vind je de drie stappen die leiden naar de perfecte plint.

1.     Plinten in de stijl van je interieur

De eerste keuze die je maakt is het soort plint. En dat bepaal je door de stijl van je interieur te nemen en daar een plint bij te passen. Er zijn een groot aantal verschillende soorten plinten en deze passen allen beter en minder goed in bepaalde situaties. Voor een modern interieur is een gladde plint een perfecte keuze. Heb jij een klassiek interieur, dan is een monumentenplint of een sierplint een betere keuze. Kraalplinten en luxeplinten passen eigenlijk in alle soorten interieurs. Heb jij je kamer landelijk ingericht, denk dan aan een waalplint die is ontwikkeld voor Belgische woonstijlen. En als je al plinten hebt die aan renovatie toe zijn, dan is een overzetplint een uitstekende manier om dat te doen.

2.     Bepaal de afmetingen

De verschillende soorten plinten zijn te krijgen in verschillende afmetingen. De dikte bepaal je door de opening tussen de vloer en de muur op te meten. Tel daar altijd wat bij op als je een houten vloer hebt, want deze zal krimpen en je wilt geen gat kunnen zien. De hoogte is een kwestie van smaak. De meeste mensen kiezen voor een plint van tussen de 9 en 12 centimeter hoog. Er zijn wel enkele regels verbonden aan deze keuze. Als je bijvoorbeeld een kleine kamer hebt, dan is het beter om een lage plint te kiezen, want anders versterk je het compacte gevoel. In woningen met een vintage stijl of een jaren ’30 stijl zijn hoge plinten erg gepast. Je kiest ook voor hoog als het plafond hoog is en als je je vloer meer wilt benadrukken.

3.     Alleen de kleur nog

De laatste keuze die je moet maken is de kleur. Het was altijd de trend om dezelfde kleur of hetzelfde materiaal als de vloer te nemen, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Nu kiezen de meeste mensen plinten in de kleur van de muren en dat is een trend die uit België komt. Het is bijvoorbeeld erg modern om de muur mat wit te schilderen en de plint wit met een hoogglans. Het is uiteraard aan jou welke kleur je kiest en er is dan van alles mogelijk. De leverancier kan de overzetplinten voor je verven of ze gegrond aanleveren zodat je het zelf kunt doen.

Reacties staan uit.