Graszoden kopen

Kan jouw achtertuin ook wel een grasmat gebruiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder, want in dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor graszoden!

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn eigenlijk gewoon grasmatten. Een graszode bestaat meestal uit een mix van roodzwenk, Engels raaigras en veldbeemd. Deze combinatie draagt ook wel de benaming speelgazon en is door de stevigheid erg geschikt voor grasmatten. Een grasmat heeft een boven- en onderkant. De onderkant bestaat uit een dunne aardlaag met een dik wortelpakket. Qua afmetingen zijn grasmatten meestal 250 cm x 40 cm groot, wat neerkomt op 1 m². De dikte is ongeveer 1,5 cm.

De voordelen

Graszoden staan voor kwaliteit en gemak. Je koopt graszoden direct bij de teler of hovenier, waar de matten vacuüm en gekoeld bewaard worden. Door ze te koelen, blijven de graszoden veel langer goed tot een later moment waarop je ze gaat leggen. Verder zijn graszoden eenvoudig aan te leggen, want je hoeft niet te zaaien en te wachten. Ook zijn graszoden goedkoop als je ze direct bij de teler koopt.

Graszoden aanschaffen

Graszoden kun je makkelijk online bestellen. Ga voor de beste kwaliteit graszoden, want dan krijg je ook het mooiste gazon. Meet eerst de tuin af, zodat je weet hoeveel je ongeveer nodig hebt. Voor de zekerheid tel je hier een aantal m² bij om het snijverlies op te vangen. De graszoden worden vervolgens bij je thuis bezorgd en in de meeste gevallen kun je zelf een bezorgdag kiezen, zodat de versheid en kwaliteit van de graszoden zoveel mogelijk behouden blijven. Leg de graszoden wel zo snel mogelijk aan nadat je ze binnen hebt gekregen voor het beste resultaat.

Graszoden leggen

Graszoden aanschaffen is eenvoudige en snelle klus, maar dan moet je ze natuurlijk nog wel zelf aanleggen. Gelukkig is dit helemaal niet zo lastig, want het moeilijke werk – namelijk het zaaien en kweken – is al door de teler gedaan. Graszoden zijn in principe gewoon kant-en-klare grasmatten die je alleen uit moet rollen en op maat moet snijden. Graszoden leggen doe je het liefst aan het begin van het groeiseizoen. Kies bij voorkeur voor een bewolkte dag in de zomer, maar als het in maart al relatief warm weer is, dan kun je ze ook al in maart leggen. Tijdens een droge zomer of vorstelijke nachten is het beter om nog even te wachten. Na het aanleggen van graszoden is het belangrijk dat je goed sproeit, want dan kunnen de zoden zich goed aan de grond hechten. Nogmaals willen we benadrukken dat graszoden niet te lang mogen liggen na aanschaf, want anders drogen ze teveel uit en gaat de kwaliteit ook achteruit. Stem dus niet alleen de aanleg, maar ook de aankoop zelf af op het weer!

Reacties staan uit.